• Serviciul Evidență Contribuabili

    Asigurarea obligatorie

    În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

    a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă;

    b) funcţionarii publici;

    c) alte persoane care realizează venituri asimilate salariilor pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;

    d) persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor prevăzute la lit. a)-c);

    e) persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare ce se asigură din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii;

    f) persoanele care realizează venituri din activităţi independente şi/sau din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;

    g) persoanele care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, care datorează contribuţia de asigurări sociale.

    Cotele de contribuţii de asigurări sociale și baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul acestor asiguraţi ai sistemului public de pensii sunt prevăzute în Codul fiscal.

    Documentele de asigurare, prin intermediul cărora se asigură în sistemul public de pensii persoanele menționate anterior, sunt reprezentate de declarația nominală de asigurare (formular 112) și de declarația individuală de asigurare (formular 212).

    Termenele și modalitățile de depunere sau rectificare a acestor declarații sunt prevăzute de Codul fiscal și de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

    !!!!  Îndrumarea şi asistenţa contribuabililor în ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale, precum şi depunerea sau rectificarea formularelor 112 şi 212, se realizează de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

     

     

    Asigurare Voluntara

     

    Important

    1 IANUARIE 2025

    Precizări referitoare la contractele de asigurare socială

     

    Începând cu 1 ianuarie 2025,  salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 lei. Astfel, începând cu acceași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei.

    Din inițiativa casei teritoriale de pensii, prin notificarea asiguratului, se vor modifica toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 4.050 lei.

    Noua valoare de 4.050 lei nu are implicații pentru contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă, încheiate până la data de 01 ianuarie 2025, în baza art. 6, alin. (3) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

     

Alte departamente

Sari la conținut