This movie requires Flash Player 9

 

 

Conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice

are bucuria de a transmite cele mai dragi gânduri

şi urări de sănătate celor pentru care îşi dedică activitatea zi de zi.

Ziua de 1 Octombrie oferă, în ultimii ani, prilej de manifestare

a sentimentelor de respect, preţuire şi aleasă consideraţie

faţă de cei a căror nobleţe şi căldură sufletească

ne-au călăuzit paşii şi ne însoţesc  – ca un preţios dar – în drumul nostru prin viaţă.

Tuturor persoanelor vârstnice un sincer şi călduros

„ La mulţi ani!”

Ileana CIUTAN

PREŞEDINTE CNPP

 1 OCTOMBRIE 2013

Incepand cu data de 1 iulie 2012, conform prevederilor OUG nr. 125/2011 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, contribuţiile sociale datorate de persoanele care realizează venituri din activităţi independente pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora acestea îşi au domiciliul.

Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, va preda în administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin structurile teritoriale ale acesteia, documentele și informațiile referitoare la declaraţiile individuale de asigurare pe care le are în evidenţă.

Persoanele din categoria avută în vedere, care se vor autoriza pentru activităţile respective după data de 01.07.2012, vor completa şi depune declaraţia privind venitul asigurat la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii.

Modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a declaraţiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, vor putea fi descărcate de pe site-ul ANAF – www.anaf.ro.

 CONTURILE IBAN DESCHISE LA TREZORERIA PRAHOVA VALABILE INCEPAND CU 01 IULIE 2012, CONFORM OUG 125/2011, ARONDATE PE ADMINISTRATII FISCALE TERITORIALE :

DENUMIRE CONT:Contributii de asigurari sociale de stat datorate de persoane care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica.

 

 ARONDAREA LOCALITATILOR JUDETULUI PRAHOVA

LA UNITATILE FISCALE TERITORIALE DIN CADRUL D.G.F.P. PRAHOVA

Denumire Adresa postala Localitatea
Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului  PRAHAOVA Ploiesti,str. Aurel Vlaicu nr. 22, C.P. 100023 Ploiesti
Denumire Administratie Fiscala Adresa Postala a Adm. Fiscale Localitati Arondate
A.F.P.M. Ploiesti Ploiesti,str. Aurel Vlaicu nr. 22, C.P. 100023 Ploiesti
A.F.P.M. Campina Campina,Str. Mioritei Nr.16, C.P. 105600 Campina
Adunati
Banesti
Breaza
Brebu
Comarnic
Cornu
Poiana Campina
Provita De Jos
Provita De Sus
Secaria
Sotrile
Talea
Telega
Valea Doftanei
A.F.P.O. Baicoi Baicoi,Str. Republicii Nr.75Bis , C.P. 105200 Baicoi
Cocorastii Mislii
Cosminele
Dumbravesti
Filipesti Padure
Floresti
Magureni
Plopeni
Scorteni
Valcanesti
A.F.P.O. Busteni Busteni,Str. Nestor Ureche, Nr. 3, C.P. 105500 Busteni
Azuga
Sinaia
A.F.P.O. Mizil Mizil,Str. Blajului  nr. 8,  C.P. 105800 Mizil
Baba Ana
Boldesti Gradistea
Calugareni
Ceptura
Ciorani
Colceag
Fantanele
Fulga
Gornet Cricov
Gura Vadului
Iordachianu
Jugureni
Salciile
Tomsani
Urlati
Vadu Sapat
A.F.P.O. Slanic Slanic,Str. 23 August Nr. 13,  C.P. 106200 Slanic
Alunis
Bertea
Stefesti
Varbilau
A.F.P.O. Valenii De Munte Valenii de Munte,Str. Popa Sapca, Nr. 7, C.P. 106400 Valenii De Munte
Apostolache
Aricestii Zeletin
Baltesti
Carbunesti
Cerasu
Chiojdeanca
Drajna
Gornet
Batrani
Gura Vitioarei
Izvoarele
Lapos
Magurele
Maneciu
Pacureti
Podenii Noi
Posesti
Predeal Sarari
Salcia
Sangeru
Soimari
Starchiojd
Surani
Tataru
Teisani
A.F.P C. Brazi Ploiesti,Str. Democratiei nr. 60 – 62, C.P. 100560 Brazi
Albesti Paleologu
Aricesti Rahtivani
Balta Doamnei
Barcanesti
Berceni
Blejoi
Boldesti-Scaieni
Bucov
Cocorastii Colt
Draganesti
Dumbrava
Filipesti Targ
Gherghita
Gorgota
Lipanesti
Manesti
Olari
Paulesti
Plopu
Poienarii  Burchii
Puchenii Mari
Rafov
Sirna
Targsoru Vechi
Tinosu
Valea Calugareasca

26.06.2012

Conform prevederilor OUG nr.17/16 mai 2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate si prevederilor Ordinului nr.772 din 30 mai 2012 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate,

Restituirea sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, reprezentand diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, se face astfel:

a) pentru sumele retinute in perioada ianuarie-martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie-august 2012;

b) pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013

Pana la data de 25 august 2012, Guvernul aproba prin hotarare graficul si modalitatea de restituire a sumelor prevazute la alin. (1) lit. b).

Stabilirea tranşelor lunare egale prevăzute la lit. a) se face prin cumularea diferenţelor de pensii nete corespunzătoare lunilor ianuarie, februarie şi martie 2011, suma rezultată urmând a fi împărţită în 3 părţi egale.

Restituirea sumelor se face din oficiu de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi cele aparţinând sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 15 din 8 mai 2012 privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice, publicata in Monitorul Oficial nr. 306/8.05.2012, s-au adus modificari atat Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cat si Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

 Astfel, pentru persoanele  cu venituri din pensii care depasesc 740 lei, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata Fondului National unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta numai partea de venit care depaseste nivelul de 740 lei.

 Aceste prevederi se aplica incepand cu veniturile din pensii aferente lunii mai 2012.

Potrivit art. 1 din HG nr. 370/2012 ziua de 30 aprilie 2012 este libera si se va recupera in ziua de 5 mai 2012.

In atentia angajatorilor

Numarul de zile lucratoare din lunile aprilie si mai 2012 nu se vor modifica ca urmare a aplicarii HG nr. 370/2012, astfel ca luna aprilie 2012 va avea un numar de 20 de zile lucratoare, iar luna mai 2012 va avea un numar de 22 de zile lucratoare.

 

În urma ridicării unor excepţii de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.259 alin.(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Curtea Constituţională s-a pronunţat, în data de 13 martie 2012, prin două decizii. Conform comunicatului de presă din data de 14 martie a.c., Curtea Constituţională a constatat că “ dispoziţiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.”

 În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României, “Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

 În acest sens s-a pronunţat Curtea şi în Decizia nr.223/13 martie 2012, prin care a constatat că” deciziile sale produc efecte numai pentru viitor iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Trebuie reţinut, însă, că până la această dată, deciziile Curţii Constituţionale – aflate în discuţie – nu au fost publicate în Monitorul Oficial.

Având în vedere avalanşa de cereri prin care pensionarii solicită încetarea reţinerii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi restituirea sumelor reţinute, cu acest titlu, din ianuarie 2011 până la zi, inclusiv actualizarea cu indicele preţurilor de consum, ţinând seama de precizările de mai sus, precum şi de faptul că noua modalitate de calcul al acestor contribuţii se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii din categoria avută în vedere, precizăm că nu este nevoie de depunerea unor cereri.

După publicarea, în Monitorul Oficial, a deciziilor Curţii Constituţionale, CNPP va proceda la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestora.

 17.04.2012

 

PLATA IN AVANS A PENSIILOR IN LUNA APRILIE 2012  

I.  Casa Naţională de Pensii Publice a întreprins demersuri pentru a achita în avans, în perioada 11 – 25 aprilie, prin intermediul S.C. Poşta Română S.A., drepturile cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii, după următorul calendar:

  • În data de 11 aprilie a.c. vor fi achitate drepturile persoanelor care – în mod obişnuit – primeau aceste drepturi în data de 14 ale lunii;
  • În data de 12 aprilie a.c. vor fi achitate drepturile persoanelor care – în mod obişnuit – primeau aceste drepturi în data de 15 ale lunii;
  • În data de 13 aprilie a.c. vor fi achitate drepturile persoanelor care – în mod obişnuit – primeau aceste drepturi în data de 16 ale lunii;
  • După data de 17 aprilie a.c. vor fi achitate celelalte drepturi, astfel încât toate persoanele să primească pensiile până la data de 25 aprilie, în loc de 27 aprilie, cum erau acestea achitate în mod obişnuit.

În ceea ce îi priveşte pe beneficiarii care nu au fost găsiţi la domiciliu, plata drepturilor este asigurată la sediul subunităţilor poştale până în penultima zi lucrătoare din lună, respectiv 27 aprilie.

II. Referitor la drepturile achitate prin intermediul băncilor cu care Casa Naţională de Pensii Publice are încheiate convenţii, acestea vor putea fi ridicate, după caz, începând cu data de 12 aprilie, dar nu mai târziu de 13 aprilie